dimecres, 13 de novembre del 2013

La pell del diabètic




Demà, 14 de novembre és el Dia Mundial de la Diabetis, i vull aprofitar aquest espai per parlar una mica de com afecta aquesta malaltia en la pell. Ja que no només afecta en els nivells de glucosa en sang, és una malaltia que a la llarga i si no es detecta a temps o no es segueix correctament el tractament pot tenir diversos efectes negatius en el cos de qui pateix la malaltia, i entre ells, la pell en pot patir greus conseqüències.

Un dels símptomes que poden alertar als diabètics de que la malaltia està afectant la pell són la sequetat, les picors, infeccions bacterianes o per fongs i la mala curació de ferides o llagues, sobretot en els peus.

I això es causat per dos problemes:

- Neuropatia, és un dany en els nervis, sobretot els nervis localitzats en els peus, això provoca que es perdi la sensibilitat en peus i dits. Es disminueix la sensació al dolor, a la calor i al fred.
- Mala circulació, impedeix la curació de ferides i de llagues.

A part, quan els nivells de glucosa en sang són alts, fan que el cos perdi líquid i a conseqüència, que s'assequi la pell, això dóna lloc a picors i al rascar-nos, es pot causar petites lesions que es poden infectar.

Per tots aquests motius, les recomanacions per tenir cura de la pell del diabètic són:

- Limitar els banys o que siguin de curta durada, amb aigua no molt calenta.
- Utilitzar sabons neutres i no irritants.
- Després de cada bany, assecar-se molt bé, perquè no quedi humitat i no es puguin generar infeccions per   fongs.
- Aplicar cremes humectants.
- Tenir cura dels peus, observar-los cada dia perquè no hi apareixin lesions, llagues, ampolles.
- Hidratar els peus amb vaselina o crema específica pels peus, evitant que en quedin restes entre els dits.
- En persones amb durícies, es recomana no utilitzar substàncies químiques ni tallar-les un mateix, millor visitar a un podòleg, i en la rutina diària d'higiene, utilitzar una pedra pomez durant la neteja per rascar les durícies.
- Utilitzar calçat còmode i ample per no produir ferides i llagues als peus.

Aquí teniu un exemple de diferents productes que es poden utilitzar:


Però a la farmàcia teniu un ampli ventall de productes, sabons, cremes hidratants,..., no dubteu a consultar al farmacèutic pel que us vagi millor.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada